千葉大学 大学院工学研究科・工学部


i_23.jpg
大川 祐輔
オオカワ ユウスケ
Yusuke Okawa
准教授
情報科学専攻
画像マテリアルコース
画像科学科
043-290-3452
043-290-3490
y_okawa@
(@マーク以下にfaculty.chiba-u.jpと入力してください。)
http://photo-m.tp.chiba-u.jp/~yjo/
千葉大学理学部化学科1984,千葉大学大学院理学研究科1986理学修士,東京大学大学院工学系研究科1989工学博士
千葉大学工学部助手,大学院自然科学研究科講師,助教授,2007現職
電気化学会,日本化学会,日本写真学会,日本分析化学会,アメリカ化学会
電気化学,計測化学,画像材料
情報変換場としての機能電極の設計と応用.画像材料および関連物質の物理化学.新規画像形成系の探索.画像技術の化学計測への応用.画像の保存科学.
[1] Reagentless H2O2 biosensor with high electron transfer efficiency carrying nanocomplex of horseradish peroxidase and Au-Nanoparticle, Electrochemistry (Denki Kagaku Oyobi Kougyou Butsuri Kagaku), 76 (8),522-524 (2008).
[2] An aspect of physical retardance of gelatin on growth kinetics of monodisperse AgCl grains, Nippon Shashin Gakkaishi (J. Soc. Photogr. Sci. Technol. Jpn.), 70,238 (2007).
[3] 紙製保存用写真包装材料の経年劣化による有機酸発生の検証, 東京都写真美術館紀要 No. 6, pp.19 (2007).
[4] Hydrothermal synthesis of monodisperse WO3•H2O square platelet particles, Matt. Lett., 61, 1778 (2007).
[5] A study of gelation of chicken nikogori (jelly-shaped food): changes in soluble components and rheological properties under several heating conditions, Nippon Kasei Gakkaishi (J. Home Econ. Jpn.), 57, 453 (2006).
[6] 「"煮こごり"のゲル化の研究 -調味料添加の影響について-, 日本食生活学会誌, 16, 320 (2006).
[7] ゼラチンで包括固定化された粒子内包液滴を用いる電気泳動表示素子の試み, 日本写真学会誌, 68, 538 (2005).
[8] Relationship between supersaturation ratio and supply rate of solute in the growth process of monodisperse colloidal particles and application to AgBr systems, J. Phys. Chem. B, 109, 21664 (2005).
[9] ゼラチン溶液のゲル化に及ぼす要因 -糖及びアルコール添加の影響-, 日本調理科学会誌, 36, 364 (2003).
[10] Influence of the molecular weight distribution of gelatin on the image quality of dichromated gelatin phase holograms, Nippon Shashin Gakkaishi, 65, 426 (2002).
[11] Influence of gelatin on the photographic characteristics of monodisperse AgCl Emulsion, Nippon Shashin Gakkaishi, 65, 402 (2002).
[12] Influence of degree of freedom in molecular motion in gelatin gelation", Imaging Sci. J., 48, 185 (2000).
[13] Gelation Behavior of GPC-Fractionated Gelatins, IAG Reports 1999 Photographic Gelatin, pp.72-78 (2000).
[14] Tethered mediator biosensor. Mediated electron transfer between redox enzyme and electrode via ferrocene anchored to electrode surface with long poly(oxyethylene) chain, Biosens. Bioelectronics, 14, 229 (1999).
[15] Rheological Study of Gelatin Gelation, Imaging Sci. J., 45, 197 (1997).
[16] Direct and simultaneous determination of uric acid and glucose in serum with electrochemical filter/biosensor flow-injection analysis system, Anal. Chim. Acta, 315, 137 (1995).
[1] 「読んでなっとく化学の疑問」(左巻健男監修,一色健司編著,分担), 技術評論社 (2010).
[2] 「いまさらきけない化学の疑問 身近な不思議編」(左巻健男監修,桑島幹編著,分担), 技術評論社 (2009).
[3] 第5版実験化学講座25巻「触媒化学,電気化学」(日本化学会編, 分担), 丸善 (2006).
[4] 第2版 標準化学用語辞典 (日本化学会編,編集委員,分担執筆),丸善 (2005).
熱統計力学入門 (学部専門基礎)
界面電子機能工学 (大学院)
研究概要.pdf(pdf)